Samenwerken

Als medewerker van de Universiteit Leiden kunt u gebruik maken van diverse ICT-tools die het samenwerken met collega's faciliteren. Hieronder een overzicht.

Wat wilt u doen? Product
Informatie delen en aan documenten samenwerken met collega's binnen de Universiteit Leiden. Workgroups of Sharepoint
Onderzoeksinformatie delen binnen onderzoeksgroepen VRE's
Informatie delen en aan documenten samenwerken met collega's buiten de Universiteit Leiden Edugroepen
Bestanden opslaan in een beveiligde cloudomgeving SURFdrive
Bestanden opslaan in een onbeveiligde cloudomgeving Dropbox
Bellen of videobellen via het internet met collega's wereldwijd Skype
Videobellen met collega's wereldwijd Videoconferencing
Communiceren met een algemeen mailadres voor uw team of projectgroep Functionele mailbox
Grote bestanden versturen naar collega's binnen en buiten de universiteit Filesender

Heeft u een dienst gevonden waarmee u kunt samenwerken met collega's binnen het hoger onderwijs en vindt u de betreffende dienst niet terug in bovenstaande schema? Check dan of de dienst is aangesloten bij SURFconext. SURFconext biedt u toegang met uw instellingsaccount (ULCN) tot ruim 50 diensten. Meer over SURFconext


EDUgroepen (afgeschermde samenwerkingsomgeving)

EDUgroepen is een product waarmee u een afgeschermde website kunt opzetten om informatie te delen en samen te werken aan documenten met mensen van andere organisaties. Anders dan Sharepoint is EDUgroepen makkelijker te gebruiken als u samenwerkt met collega's buiten de Universiteit Leiden. EDUgroepen is de opvolger van SURFgroepen.


Filesender (verzenden van grote bestanden)

Met Filesender kunt u eenvoudig (grote) bestanden, zonder plugins, via een webbrowser versturen. Filesender is speciaal voor het hoger onderwijs en onderzoek ontwikkeld en wordt wereldwijd gebruikt in meer dan 25 landen. Filesender is vergelijkbaar met diensten zoals WeTransfer.


Sharepoint (afgeschermde samenwerkingsomgeving)

Sharepoint is een product van Microsoft waarmee u een afschermde website kunt opzetten om informatie te delen en samen te werken aan documenten binnen een groep of organisatie. Een groep kan bestaan uit 2 personen tot heel veel personen.


Skype (bellen of videobellen via het internet)

Skype biedt u de mogelijkheid om in contact te blijven met collega's wereldwijd. Het is een product van Microsoft waarmee u gratis via een PC, tablet of smartphone met internetverbinding kunt bellen of videobellen met andere Skype-gebruikers.


SURFconext (toegang tot ICT-diensten van derden)

De universiteit heeft voor haar medewerkers afspraken gemaakt over het gebruik van ICT-diensten van derden. Denk hierbij aan toegang tot het veilige dropbox alternatief SurfDrive, SurfMarket voor het goedkoper aanschaffen van software en ruim 50 andere diensten.


SURFdrive (bestanden opslaan in de cloud)

Met SURFdrive kunt u bestanden opslaan in uw beveiligde cloudomgeving van 100 GB. Dit betekent dat u gemakkelijk uw bestanden altijd en overal mee kunt nemen. SURFdrive is vergelijkbaar met diensten zoals Dropbox.