Wees alert op ransomware

Momenteel is er veel nieuws over ransomware bij bedrijven en instituten. Ransomware is een virus dat bestanden versleutelt en vervolgens losgeld vraagt voor de sleutel om de bestanden weer beschikbaar te maken.

Om te voorkomen dat een besmette computer ransomware verspreidt naar andere computers zorgt het ISSC ervoor dat de werkstations en servers van de universiteit up to date zijn. Ook dit weekend worden de nieuwste patches van Microsoft geïnstalleerd op alle universitaire werkplekken.


Wat kunt u zelf doen om ransomware te voorkomen

U kunt zelf ook wat doen om ransomware geen kans te geven. Als u mail krijgt van een onbekende afzender, open dan het attachment niet. En mocht u twijfelen of een mailtje, een bestand of een link te vertrouwen is, neem dan tijdens kantoortijden contact op met de ISSC Helpdesk. Wij zijn u graag van dienst!

Besmet? Zet uw pc uit en meld de ransomware

Mocht u toch te maken krijgen met ransomware op uw universitaire werkplek, zet dan uw werkstation onmiddellijk uit en meldt dit zo spoedig mogelijk bij de ISSC Helpdesk, zodat wij maatregelen kunnen nemen. Ga in geen geval in op het aanbod het losgeld te betalen, aangezien dat geen garantie biedt dat uw bestanden weer ontsleuteld worden en dat ook de daders aanleiding geeft om dit vaker te doen. Het ISSC kan een backup terugzetten van de bestanden die u op het netwerk heeft opgeslagen.</p>

Uw computer thuis

Zorg ook thuis voor een goede beveiliging van uw computer. Het is belangrijk dat uw computer altijd de laatste patches van Microsoft heeft als u Windows draait. Maak gebruik van antivirus-software, en zorg ook thuis voor backups van uw bestanden, bijvoorbeeld op een externe harde schijf.</p>

Laatst Gewijzigd: 16-05-2017